Együtt a siker felé
Nortyx logo
Miért zenélj? A zene 5 jótékony hatása

Miért zenélj? A zene 5 jótékony hatása

Egy dologban biztosan hasonlítunk, Te meg én: szeretjük a zenét. De az, hogy melyik stílus milyen hatást vált ki belőlünk, valószínűleg különbözik. Van aki ideges lesz a chillout-tól, míg az emberek többségére nyugtató hatást gyakorol. Van, akinek a heavy metal segít a feszültség levezetésében, másnak a techno.

 

Lehet, hogy csak hallgatjuk, de még jobb, ha csináljuk! Hogy miért? Íme, néhány tény:

 

  • A zene tempója hatással van a pulzusunkra: a gyors ritmusú dalok akár több, mint 20%-kal megemelhetik, a lassúak pedig akár a normális szint alá vihetik pulzusunkat. 
  • Közösséget épít: a közös éneklés, zenei tevékenység oxitocint szabadít fel, ezáltal a hűség és az összetartozás érzését erősíti.
  • Boldogabbá tesz: minél intenzívebb mozgással reagálunk egy adott zenére, dallamra, annál inkább aktiváljuk a jutalmazásért felelős agyi területeket, fokozódik a dopamin (köznyelvben boldogsághormon) termelés a szervezetben.
  • Megőrzi agyunk fittségét: A profi zenélés felfokozott agyi aktivitással jár, sőt, a koncerteknek, előadásoknak köszönhetően az adrenalin szintet is megemelheti. Jó hatással van a közönségre, ugyanis egy kellemes zenedarab hallgatása után a kognitív teljesítőképesség rövid távon megnő. 
  • Megkönnyíti a kommunikációt: míg a beszéd az értelmünket célozza, a dalok az érzelmeinkre hatnak, így egy-egy dallal könnyebben ki tudjuk fejezni magunkat.

 

Szóval, ha eddig csak hallgattad, ideje elkezdeni játszani. Ha pedig már zenélsz, gyere és vedd fel a dalaidat, hogy általad mások is érezhessék a zene jótékony hatásait!

  • Miért zenélj? A zene 5 jótékony hatása
2017/01/16
Cookie beállítások