Együtt a siker felé
Nortyx logo
Mire figyelj, ha otthoni felvételt küldenél a hangstúdióba keverés és mastering céljából?

Mire figyelj, ha otthoni felvételt küldenél a hangstúdióba keverés és mastering céljából?

Bár semmi nem szól úgy, mint egy hangstúdióban készült nyersanyagból kevert dal, mégis sokan keresnek meg minket, hogy keverjük és mastereljük az otthon készített felvételeket. Ha elégségesnek találjuk a nyersanyag minőségét, akkor ennek semmi akadálya.

Keverés és masztering - Nortyx Hangstúdió

Összeszedtük néhány pontba, hogy mire érdemes odafigyelni, melyek az alapvető elvárások a felvétellel és exporttal kapcsolatban, hogy gördülékennyé tegyük a közös projektet.

 1. Rendezd a munkádat!

  Ne hagyj bent olyan sávokat a projektben, amik nem kerülnek bele a végleges zenébe! A hangmérnök nem tudhatja, hogy melyik az a sáv, amelyiket ki akartad hagyni.

 2. Minden sáv legyen beszédesen elnevezve!

  Pl. a basszus Bass, a vezető dallam téma Lead, vagy Main. A fő ének Lead Vocal, háttér énekesek Back Vocal. Ez segít a hangmérnöknek, hogy olyan irányba vigye a mixet, amit te szeretnél.

 3. Minél több különböző sávon exportáld a zenédet!

  Tehát ha az összes dobod be van vezetve egy DRUM subgroup-ba, akkor ne azt exportáld, hanem külön külön a lábdobot, pergőt, cineket, stb.

 4. SOHA nem torzíthat, azaz CLIP-elhet semmi!

  Ha CLIP-et látsz, vedd vissza a hangerőt, és exportáld újra.

 5. Válassz megfelelő mintavételezést!

  Lehetőleg minimum 48kHz/24 bit mintavételezéssel exportálj, mivel ez a minimális stúdió keverési követelmény.

 6. Kezeld jól az effekteket!

  A sávokról minden utólagos effektet kapcsolj ki (Bypass), ami nem szerves része az adott sávnak. Amit mindenképp kapcsolj ki: Limiter, Compressor, EQ, Gate. Amit érdemes kikapcsolni: Reverb, Chorus. Amit nem érdemes kikapcsolni, mivel valószínűleg nem tudod szavakkal leírni, hogy mivel helyettesítsük: Delay, Modulation, Torzítás.

 7. Monó sáv / sztereó sáv kezelése

  Ha egy felvett sáv monó, akkor nem kell sztereóban exportálni (pl. gitár). Hagyd csak monóban, hogy a hangmérnök is lássa azonnal, hogy az nem egy kevert jel, hanem forrásjel.

 8. Mi legyen a jelszinttel?

  Hagyjunk-e 3-6 dB üres helyet a mix tetején. Az én véleményem az, hogy nem kell, csakis arra figyelj, hogy ne Clip-eljen az export. Az ha 0.1 dB helyet hagysz a track tetjén, az nekem tökéletes, mivel lefele tudok halkítani, annyit amennyi kell a masteringnek, és ekkor a jel már nem sérül. Javaslatom, hogy mindent olyan hangerőn exportálj, ahogy a mixedben neked nagyjából tetszett, így tudom hogy miből indulunk ki.

 9. Milyen formátumban küldd?

  WAV-ban kérem és abban is küldöm vissza.

 10. Hogyan tudsz fizetni?

  Fizetés átutalással vagy PayPal utalással lehetséges. A fizetés minden esetben előre történik.

 11. Van-e lehetőség próba keverésre egy kis részletet a dalból?

  NINCS! Azért nincs, mert azzal majdnem ugyanannyi a munka, mintha a teljes dalt megcsináljuk. Van egy ide vágó mondás, amibe belegondolva igazat fogsz adni nekünk: “A profik előleget kérnek, az amatőrök pedig elnézést!”

Szóval ha ott lapul a gépeden pár sáv, és már csak a keverés vagy a mastering hiányzik, fuss végig ezeken a pontokon, és küldd el hozzánk, hogy a te hangfelvételeidből is kihozzuk a maximumot!

 • Mire figyelj, ha otthoni felvételt küldenél a hangstúdióba keverés és mastering céljából?
2017/10/05