Együtt a siker felé
Nortyx logo
Az akusztikos dob behangolásának 6 lépése

Az akusztikos dob behangolásának 6 lépése

Ez a cikk hasznos lehet mindenkinek, aki dobol, dobos van a bandájában, hangosít dobosokat, vagy netán ismer egy dobost. A magyar kezdő zenekarok 70%-ban a dobos foglalkozik a legkevesebbet hangszerével, és aki foglalkozik vele az is főleg a cinekkel. Nagyon kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy dobosuk a koncert előtt behangolja a dobot, mivel a szállítás közben elhangolódott a páratartalom- és hőmérséklet-ingadozás miatt, ugyanúgy ahogy a gitár is. A hangolatlan dob nem csak rosszul szól, de a bőrök is hamar tönkremennek az egyenetlen feszítettség miatt.

Kezdjünk is hozzá!

Amire szükségünk van, egy dobkulcs, és egy dobfelszerelés.

 

1. Lépés, előkészítés:

Tisztítsuk meg a dobtesteket. Használjunk száraz rongyot a káva, a fatest élének tisztításához, eltávolítva ezzel a dobverő leforgácsolódott darabjait, port és a szennyeződés megannyi alakját. Ezáltal az összes szennyeződés eltávolítható, ami beleesik a dobba. Ha ezt a lépést kihagyjuk, lehetséges, hogy egy beszorult faforgács átszakítja a felfeszített bőrt. Helyezzük a bőrt a dobtestre, és fogassuk meg rajta, ezzel biztosítva a tökéletes kapcsolatot (fatest és a bőr között)! Húzzuk meg a hangoló csavarokat addig, míg azok a kávával nem érintkeznek! FIGYELEM! NE feszítsük meg a kulcsokat, csak éppen érintésig húzzuk őket.

 

2. Lépés, hangolás:dob hangolás

  • Kövessük „a szemben oldalon hangolást”, ami azt jelenti, hogy mindig a szemben lévő hangolókulcsokat húzzuk meg párban. A leggyakoribb baba elrendezésekre láthattok 4 ábrát, melyen feltüntettük a húzási sorrendet.
  • Érdemes rögtön egy teljes fordulattal kezdeni a meghúzásnál. Ennyit valószínűleg mindenképpen húzni kell...
  • Ezután ismételjük meg ezt lépést, kisebb fordulattal (1/2 kör). Hozzávetőlegesen ilyen egy átlagosan behangolt pergődob bőrének feszessége. A hangmagasság függ a pergődob méretétől!
  • Ütögessük a bőrt a kerületén, figyelve a magas, mély hangokat! A mély hangoknál feszítsük a hangoló csavarokat, ezzel kiegyenlítve a hangmagasságot! Ez nem mindig oldható meg tökéletes szabályossággal, ekkor ne ezen az egy csavaron próbáljunk húzni, hanem az összes többit engedjük lejjebb picit. Mindegyiket hallgassuk meg, a hangoknak minél jobban kell közelíteniük egymáshoz, és átfogóan is meg kell hallgatni a dob egész hangját!
  • Tanács: Mindig hangoljunk lentről fölfelé, mindaddig, amíg elérjük a kívánt hangmagasságot!


3. Lépés, a bőrök nyújtása:

Ez a lépés azoknak fontos, akik teljesen új bőrt használnak, mivel az új bőr még kicsit nyúlik. Tegyük a dobtestet egy szőnyegre úgy, hogy az alsó bőr a lefele legyen, így csak a felső bőrt halljuk. Egy határozott mozdulattal koppintsuk meg a bőr közepét, és jegyezzük meg a hangját. Ezután tenyereljünk a bőr közepére, és egyszer erősen nyomjuk meg. Ezután megint megkoppintjuk a bőrt, és ha elmászott a hangja, akkor újra kell hangolni. Ezt mindaddig kell csinálni, míg a tenyerelés után nem mászik el a dob hangja nagymértékben.


4. Lépés, alsó bőrök hangolása:

Természetesen nem elhanyagolhatók az alsó bőrök, mivel ezek is szerepet játszanak a hangszer végleges hangjában. A hangolás folyamata tökéletesen ugyanaz mint az ütőbőröknél, és ideális esetben pont ugyanannyira kell meghúzni a rezonátor bőrt is.


5. Lépés, lehangolás:

Igen! Egy dobot is le lehet hangolni ugyanúgy, mint egy gitárt. Lényege hogy minél mélyebb hangot csaljunk ki a hangszerből, a lehető legrövidebb lecsengés mellett. Ehhez a már alul felül behangolt dobunknak az ütő bőrét lazítsuk le annyira, hogy a kulcsok épp csak fogják a bőrt, és rettenetesen zörgős hangja legyen ha ráütünk. Ha ez megvan, kezdjük el negyed körívenként húzni a bőrt egészen addig a pontig, míg ne zörög. Ezzel meg is van a dobtestünk legmélyebb hangja. Mivel a korábbi lépésekben már megfelelően kinyújtottuk a bőröket, és behangoltuk az alsó bőröket, ezért a behúzott hangmagasság már nem fog elmászni.


6. Lépés: Kezdődhet a ROCK!

  • Az akusztikos dob behangolásának 6 lépése
2016/11/01