Együtt a siker felé
Nortyx logo
Hogyan kell beénekelni? - 2. rész

Hogyan kell beénekelni? - 2. rész

Az előző részben megismerkedtünk a hangképzésben részt vevő szerveinkkel és azok működésével, azaz az énekes hangszerével. Most tovább lépünk, és gyakorlatiasabb vizekre evezünk. Elsajátítjuk a helyes légzés alapelveit, és néhány gyakorlattal rábírjuk testünket a helyes testtartásra is. Tarts velünk!

Tanulj meg helyesen lélegezni!

Minden ember tud lélegezni, hiszen a légzés alapvető élet-működtető folyamat. Feladata, hogy ellássa testünket oxigénnel, és eltávolítsa a számunkra káros égési termékeket. Röviden a légzés lényege a gázcsere: oxigén és szén-dioxid kicserélése a külső levegő és a vér (illetve a vér és a szervezet) szövetei között.

 

A légzés automatikus, nincs hozzá szükség külső ingerekre, viszont a vér kémiai összetétele befolyásolja. Ha magasabb az oxigéntartalma, a lélegzetvételek nyugodtabbak és hosszabbak, míg ha csökken, akkor szaggatottabbak, szaporábbak lesznek. Működtetését izmok végzik: rekeszizom, bordaközi izmok és a haránt hasizom segítségével.

 

A légzés szakaszai a belégzés és kilégzés, amelyek közül a hangadás a második szakaszra, azaz a kilégzésre épül. Énekléskor a légzést külső ingerekkel befolyásoljuk, gyorsítjuk. lassítjuk, vagy akár egy ideig visszatartjuk. Minél több ideig elég a belélegzett levegőnk, annál könnyebben tudunk éneklés közben a hangunkkal dolgozni. Hogy miért? Mert minél több erőkifejtést kíván a friss oxigén előállítása, annál gyorsabban elfáradnak az izmok. Ha az izomzat könnyed tónusban dolgozik, kevesebb oxigént fogyaszt, ha erőlködik, akkor nagyobb a szén-dioxid termelés, amely légszomjat idéz elő. Ez olyankor okoz problémát, ha a dallammenet még nem indokolná a levegővételt.

 

Első célunk tehát: megtanulni, és folyamatosan alkalmazni a „legkisebb befektetett energia – legnagyobb eredmény elvét”.

Ehhez ismerjük meg a hibás légzés típusait, azaz, hogy hogyan NE lélegezzünk!

 1.  Váll-légzés vagy felső mellkasi légzés

  Biztos te is láttál már olyat, hogy valaki vesz egy nagy levegőt, és közben megemelkedik a válla. Különösen kisgyerekeknél figyelhető meg. Ilyenkor főleg a tüdő felső részébe érkezik levegő, viszont az alsó, nagyobb térfogatú rész teljesen kihasználatlan marad.
  Ilyen esetben a lélegzet rövid, akár kapkodó, a hang pedig erőtlen és görcsös lehet.
   

 2. Alsó mellkasi vagy bordalégzés
  Ebben az esetben a levegő nekifeszül a mellcsontnak, a mellkas erősen kidomborodik. Hasonló eredményeket kapunk, mint az első esetben. A hang erőltetett, a tüdő nincs teljesen kihasználva. 
   

 3. Összetett légzés
  Összetett légzésnél az a probléma, hogy a tüdőt túlságosan túltöltjük levegővel, a sok felesleges levegő pedig akadályozza az énekest az éneklésben. 
   

Hogyan vedd jól a levegőt?

A helyes légzés az úgynevezett mélylégzés.
 

Úgy ismered fel, hogy ilyenkor

 • az övrész kitágul, a hasfal domborodik,
 • a vállak nem emelkednek,
 • a mellkas normális felső tartásban van, nem végez külön mozgást. 


Mi történik odabent?

 • a hasi szervek utat engednek a rekeszizomnak, az lefelé mozdul
 • a tüdő alsó része megtelik levegővel, a lengőbordák kifelé mozdulnak
 • a tüdő felső részében is cserélődik a levegő, de a felső mellkasnak nincs mozgása


Az eredmény pedig:

 • az énekesnek mindig van elegendő levegője
 • légzése egyenletes
 • a hang nyugodt, erős, tömör


Szerencsére a tüdőkapacitás gyakorlatokkal növelhető, és a helyes légzés is újra beidegződhet kitartó gyakorlással.

Helyes légzést segítő gyakorlatok

 1. Fekvő gyakorlat
  A fekvő, alvó ember általában visszatér a helyes légzéshez, ezért ez az egyik legkönnyebb út a helyes légzés elsajátítására. Feküdj hanyatt, egyik kezed tedd a mellkasodra, a másikat pedig a hasadra. Így légzés közben ellenőrizheted, hogy megfelelően végzed-e a gyakorlatot: a mellkas nem emelkedik, csak a hasfal! Lazítsd el a tested, orron keresztül lélegezz be, majd egyenletesen kiengedve a levegőt, képezz „sz” hangot. Ügyelj rá, hogy a gége ne mozogjon, és ha minden rendben, akkor érdemes a gyakorlatot 10 percig végezni.
  Légzőgyakorlatok - Beéneklés - Nortyx Hangstúdió 2017 
 2. Ülő gyakorlat bokafogással
  A fekvő gyakorlattal a test első oldalának tágulását segítettük, az ülő gyakorlatokkal pedig a hátsó részeket dolgoztatjuk. Egy átlagos méretű, nem túl alacsony széken ülve hajolj előre és fogd meg a bokád belső részét. A hátad legyen egyenes, a fej mérsékelten felfelé, a könyököket pedig a térded belső oldalához érintsd. Próbálj meg ellazulni, mereven ez a gyakorlat sem vezet eredményre. Innen már ismerős a feladat: belégzés orron át, kilégzés „sz” hangot képezve. Próbáld meg minél több ideig beosztani a levegődet!
   
 3. Ülő gyakorlat csípőre tett kézzel
  Ezzel a gyakorlattal tudod ellenőrizni, hogy jól végzed-e a munkát. Az övtáj körben kitágul, majd kilégzéskor visszatér az eredeti helyzetébe. A feladat ugyanaz, mint az előző esetben, az ajánlott időtartam most is 10 perc.
   
 4. Álló gyakorlat, előre dőlve
  Ha már az előző gyakorlatokat helyesen tudod végezni, akkor ideje, hogy felállj. Még nem egyenesünk fel teljesen, először a rekeszizom helyes működését segítő gyakorlatot végezzük. Állj vállszélességű terpeszállásba, a törzsed döntsd előre annyira, hogy az a rekeszizom minden irányba történő kimozdulását idézze elő. Tedd a kezeidet a csípődre, ezzel tudod ellenőrizni. Ha a rekeszizom mozgását nem érzed körben, hajolj még előrébb, akár egészen az első ülő gyakorlathoz hasonlóan: bokafogásig. A gyakorlatot 10 percig végezd, egyenletes „sz” hang kilégzésével.
  Légzőgyakorlatok - Beéneklés - Nortyx Hangstúdió 2017 
 5. Álló gyakorlat, egyenes tartásban
  Ez az utolsó lépcső. Az előző gyakorlatok egymásra épülnek, tehát ha már jól megy az első, csak akkor térj át a másodikra, stb. Mire az utolsó, ötödik lépéshez érsz, az izmaid már nagy valószínűséggel helyesen működnek, a légzésed megfelelő, ideje abban a pozícióban gyakorolni, amelyben nagy eséllyel énekelni fogsz: állva, egyenes testtel. Eleinte még csípőre tett kézzel ellenőrizd a rekeszizom helyes működését, később ez elhagyható, ilyenkor már belülről érezned kell a megfelelő tágulást. A belégzés hangtalanul történjen (gondolj mindig rá, hogy milyen csúnya a mikrofonban hallható hangos lélegzetvétel), és gyakorolj a jól meg szokott „sz” hangos kilégzéssel.
   

Figyeld meg, hogy rendszeres gyakorlással a tüdő tágul, egy-egy lélegzetvétellel hosszabb időre elegendő levegőt tudsz tárolni, az izmok már különösebb odafigyelés és koncentrálás nélkül is helyesen működnek. Viszont, ahogy a test többi izmait is karban kell tartani, úgy az énekléshez használt izmokat is. A légzés gyakorlása éppen ezért ne szűnjön meg a megfelelő légzés elsajátítása után, fordíts rá mindig időt, tartsd karban magad!

Laza, könnyed tartás – a jó énekes ismérve. Hogyan sajátítsd el a helyes tartást?

Mivel a merev tartás, a különböző mozgások görcsössége könnyen átterjed egyik hangszervi működésről a másikra, ezért nagyon fontos hogy megtanuljuk, hogyan kell nyugodt, kényelmes és könnyed tartásban énekelni. Ha ez természetessé válik, akkor már semmi nem zavarhat éneklés közben, és fókuszálhatunk majd a dal átélésére, a mondanivaló kifejezésére, az érzelmek átadására. Hiszen egy énekes nem attól lesz jó, hogy pontosan el tud énekelni egy dalt, hanem hogy a dalon keresztül kommunikál a közönséggel, elvarázsolja és bevonja őket a dalba.
 

Egyszerű, naponta végezhető gyakorlatokkal ezt is elérhetjük:
 

 1. Fej-, és karkörzés
  Körözzünk fejünkkel egyenletesen balra, majd jobbra is. Végezzünk karkörzést egyik, majd másik karunkkal, végül egyszerre előre, majd hátra.
   
 2. Nyújtózás
  Állj terpeszállásba, majd kicsit döntsd előre a tested, hagyd, hogy a karjaid lazán lógjanak lefelé, majd lassan nyújtózz felfelé, végül engedd magad alaphelyzetbe.
   
 3. Lábegyensúlyozás
  Tedd csípőre a kezeid, aztán egyszer az egyik, majd a másik lábad térdével írj le köröket. Ez javítja az egyensúlyérzékedet is. Ha eleinte nem megy, nyugodtan kapaszkodj meg egy szék támlájában.
   
 4. Lábfejlazítás
  Ülj le egy székre, emeld fel a lábaidat, nyújtsd ki a lábujjaidat, majd engedd el és rázd le a bokád.
   
 5. Törzs-, és csuklókörzés
  Terpeszállásban végezz törzskörzést először balra, majd jobbra. Néhány körzés után állj meg, nyújtsd előre a karjaidat, és forgasd át a csuklóidat is.
   
 6. Karlendítés törzsdöntéssel
  Dőlj előre, a fejed tartsd felfelé, és nyújtsd előre a karjaidat. Érezd, ahogy a vállad, nyakad és hátad izmai dolgozni kezdenek. Lendítsd a karod előre, hátra, felfelé és vissza.
   

A gyakorlatokat kb. nyolcszor ismételve elérhető a kívánt cél. Érdemes ezekkel a gyakorlatokkal bemelegíteni, ellazulni a beéneklő gyakorlatok előtt, aztán jöhet az önfeledt éneklés!
 

A következő alkalommal már hangokat is képzünk majd, természetesen, ahogy eddig is, felhívjuk a figyelmedet, hogyan ne csináld, és megmutatjuk mi a jó hangképzési technika! Tarts velünk továbbra is, tanuljunk együtt énekelni!

 • Hogyan kell beénekelni? - 2. rész
2017/03/02
Consent Preferences