Együtt a siker felé
Nortyx logo
Jogdíjak labirintusa 2016

Jogdíjak labirintusa 2016

Hogyan számítódnak a beszedendő jogdíjak, és abból kinek mennyi jár? Gyorstalpaló az Artisjus által kiadott Zenei jogdíjfelosztás – érthetően című „Artisjus füzet” alapján.


Mit csinál az Artisjus?

 

Az Artisjus olyan egyesület, melynek küldetése a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és írók szerzői jogait hatékonyan és átláthatóan kezelje, érdekeiket érvényesítse. A zenék felhasználóitól jogdíjat szed be, amelyet kifizet az elhangzott dalok alkotói között.


Melyek a jogdíjak forrásai?


Jogdíjak - Artisjus1. Élőzenei elhangzások
2. Rádiós játszás
3. Televíziós sugárzás
4. Hangfelvétel kiadás
5. Online zenei szolgáltatások
6. Gépzenei felhasználás
7. Üres hordozó díj
+ 1: Külföldi jogdíjak


Két féle jogdíjtípust különböztetünk meg: Egyedi felosztásba tartozik az első öt, a ráosztásba pedig 6-7. pont. Egyedi felosztás esetén jogdíjfizetésen túl adatszolgáltatási kötelezettség is van, így pontosan tudható, hogy kinek, melyik dalát hányszor, milyen hosszan használták fel.
Viszont az nem tudható pontosan, hogy az ország vendéglőiben, üzleteiben, stb. milyen zene szól, hogy az üres adathordozókra miket másolnak, ezért ebben az esetben minden adatforrásra ráosztják a jogdíjat olyan arányban, ahogy arról a szerzők döntöttek.


Mennyi az annyi?


Élőzenés rendezvényeknél az alap jogdíjmérték a rendezvény áfa nélküli bevételének 9%-a. Könnyűzene esetén egy rendezvény jogdíját az ott élőben elhangzott művek szerzői kapják meg. A felosztási időszak májusban és novemberben, tehát félévente van.

 

A televíziók és rádiók a bevételeik százalékában meghatározott jogdíjat fizetnek. Ennek a felosztása pont alapú. A pontok száma függ a mű hosszúságától, műfajától, jellegétől. Ezt befolyásolja még a befizetőszorzó, azaz ugyanazon mű elhangzása egy nagyobb bevételt elérő rádióban arányosan több felosztott jogdíjat eredményez a szerzőnek. A felosztási időszak évente egyszer, májusban esedékes.

 

A hanghordozók nagykereskedelmi árából ún. mechanikai jogdíjat számolnak, amelynek értéke 9-10%. Ez alól kivétel a szerzői kiadás, mivel ott a szerző és a kiadó ugyanaz a személy, így felesleges lenne a pénzt megjáratni. Az adott hanghordozóra beérkezett pénzt másodpercarányosan osztják szét a művek szerzői között. A mechanikai jogdíjak felosztása folyamatos.
A letöltéses alapú zeneáruházak mellett egyre több az előfizetéses streaming modell, ahol szintén százalékos alapú jogdíjat osztanak fel az összes, adott időben meghallgatott zenemű jogosultjai között.

 

Gépzenei jogdíjakról beszélünk üzletek, vendéglátóhelyek, szállodák esetén. Értéke nem a bevétel százalékában, hanem tételes díjként van meghatározva, és függ az üzlet méretétől, befogadóképességétől, nyitva tartásától, stb. Felosztása ráosztással történik, melyet más elhangzások adatai alapján számolnak. 2015-ben ezek az arányok: 28% élőzenei elhangzások, 41% hangfelvétel jogosítási adatok, 25% rádiós játszások, 6% televíziós játszások. A felosztási időszak minden év május-júniusára esik.

 

Az üres hordozók után beszedett díj 25%-a a Cseh Tamás Programot tartja fenn, és a 75%-a kerül felosztásra: a zeneszerzők-szövegírók része az Artisjusnál, előadóké az EJI-nél, kiadóké a MAHASZ-nál, filmes szerzők a FILMJUS-nál, vizuális alkotók a HUNGART-nál. Minden jogkezelő a saját felosztási szabályai alapján osztja tovább. Hanghordozók esetén jelen pillanatban 47%-ot tesznek ki a hangfelvétel-jogosítási adatok, 38%-ot a rádiós játszások, 10%-ot a rádiós irodalmi játszások, és 5%-ot az internetes letöltések.

 


Hogyan tehetsz azért, hogy biztosan kapj jogdíjat?


Élőzenés rendezvény esetén vigyél magaddal artisjusos műsorbejelentő-lapot, és add át a szervezőnek. Küldd át neki e-mailben a playlistet is. Ha másolatban megadod az Artisjus e-mail címét is, a szervező látja, hogy a rendezvényről az Artisjus is tud, így elkerülhető a sumákolás.

Negyedévente add le a koncertjeid adatait:


1. Koncert időpontja
2. Koncert pontos helyszíne
3. Szervező neve, elérhetősége
4. Koncert hossza
5. Zártkörű rendezvény esetén a rendezvény jellege (családi/céges)

 

Belátható tehát, hogy érdemes az Artisjushoz regisztrálni, és az egyes műveket levédetni, mert rendkívül könnyen extra bevételhez juthatsz a jogdíjak alapján. Lehet, hogy ez az összeg eleinte nem nagy, de sok kicsi sokra megy, és biztosra veszem, hogy neked is jól jön majd! A bejelentéshez szükséges egy műpéldány is, amit nagyon szívesen rögzítünk számodra. Gyere és foglalj időpontot még ma!

  • Jogdíjak labirintusa 2016
2016/12/06
Consent Preferences