Együtt a siker felé
Nortyx logo
Legendás mikrofonok a Nortyx hangstúdióban!

Legendás mikrofonok a Nortyx hangstúdióban!

A fejlődés, és a fejlesztés sosem állhat meg, ezért beszereztünk párat a legnagyobb múlttal és elismertséggel rendelkező legendás mikrofonokból. A stúdió jelenleg élvonalbeli kondenzátor mikrofonokkal rendelkezik, ezért a mostani beruházás a dinamikus mikrofonokat célozta meg.
A mikrofonokat hangmérnökünk (Tóth Péter) úgy válogatta össze, hogy az kompromisszumoktól mentes, és minden célt kielégítő legyen. Elsődleges fókuszban dobok és elektromos gitárládák felvételéhez újítottunk be pár darabot, de persze fontos szempont volt a multifunkcionalitás, azaz hogy nem csak kimondottan egy célra használható mikrofonok legyenek.
Szem előtt tartottuk azt is, hogy lehetőleg kézzel készített, és egyesével bemért mikrofonokat vásároljunk, amiket Európában, vagy Amerikában gyártottak, nem pedig sorozatgyártott, kínai termékeket.

Nézzük mi is érkezett:

Sennheiser MD421-II - Nortyx Hangstúdió 2017

Sennheiser MD421-II:

Ez az egyik legismertebb, és legtradícionálisabb dinamikus stúdió mikrofon a világon. Lényegében minden területen alkalmazható, mély tónusú részlet gazdag hangzása miatt. Nálunk első sorban mély tamok, nagy pergők, és esetleg basszusgitár-ládák felvételére fog szolgálni. A mikrofon múltja 1960-ban kezdődött és azóta apróbb módosításokkal jutottunk el a ma is kapható darabokig.
 

Telefunken M80:

Csúcs minőségű pergő mikrofon, rövidített tokozásban, hogy kényelmesen odaférjen a helyére. Az M80-as mikrofon szintén stúdió sztenderdnek számít egyedi középfrekvenciás tartománya miatt, és tranziens átvitele miatt. Első érintésre feltűnik hogy ez a mikrofon baromi nehéz, és mint tudjuk a "Súly a megbízhatóság jele" :) Viccet félre téve ez egy igazi "industry standard“-nek számító mikrofon 2008-as megjelenése óta, köszönhetően a cég több évtizedes tervező munkájának, és a kifejezetten stúdió célokra gyártott kimenő transzformátornak, ami előállítja nekünk a mai zenékben megszokott “Bigger than life” pergő hangzást.
Telefunken M80 - Nortyx Hangstúdió 2017
 
Sennheiser E 906 - Nortyx Hangstúdió 2017

Sennheiser E 906:

Kifejezetten gitár erősítőkhöz tervezték, de kiválóan használható dobokhoz, ütős- és rézfúvós hangszerekhez. Közvetlenebb hangzás közvetlenül az erősítőből. Az E 906 a gitár hangját pont úgy szólaltatja meg, ahogyan szeretnéd, a tisztától a torzig, a visszafogottól az agresszívig. Az Evolution szériát kimondottan modern stúdiókba és színpadokra szánja a cég, mivel nagyon precíz, dinamikus, és zajtalan felvételek készíthetőek vele.
 

AKG D12 VR:

A legnagyobb klasszikus a lábdob mikrofonok között. Egészen 17 Hz-től 17 kHz-ig mindent tökéletesen és dinamikusan ad át. Használható még basszus hangszerek, illetve basszusgitár láda felvételéhez is. Meleg és természetes hangját az eredeti C414-es kimenő transzformátornak köszönheti. A ki/be kapcsolható aktív szűrők segítségével a mikrofon már eleve egy processzált, “megszépített” jelet tud kiadni, így téve a lábdobot a felvétel középpontjába.
AKG D12 VR - Nortyx Hangstúdió 2017
 
Solomon SubKick - Nortyx Hangstúdió 2017

Solomon SubKick:

Speciális SUB tartományú lábdob mikrofon, ami kimondottan a legmélyebb hangokat hivatott a felvételbe vinni anélkül, hogy utólagosan effektezni kellene a lábdob hangját. Használható kivágás nélküli lábdobok felvételéhez is. A Solomon cég még eléggé kicsinek számít a mikrofon piacon, de mivel a Yamaha subkick gyártásának megszűnése után, ők az egyetlenek, akik kézzel készített subkick mikrofont árulnak, ezért a sikerük, és a standard-é válás garantált.
 
A sort két általános célú mikrofonnal zárjuk, amiből már volt is pár a stúdióban, de ezekből sosem elég :)

Shure BETA 57:

Magas frekvencia átvitelű, stúdió minőségű általános célú hangszermikrofon, mely alkalmas dobok, gitárládák és egyéb hangszerek felvételére.

Shure SM 57:

A legendás hangszermikrofon ami minden színpad, és stúdió elengedhetetlen tartozéka. Dobok, gitárládák, és akusztikus hangszerek felvételéhez.

 
Shure BETA 57 - Nortyx Hangstúdió 2017
Shure SM 57 - Nortyx Hangstúdió 2017
 
Nortyx Ultimate drum mic set:

Ezekből a mikrofonokból, és a már korábban meglévőkből áll össze a Nortyx Ultimate dobmikrofon szett, ami egyben alkalmas vintage megszólalású, és modern felvételek elkészítésére is. Lássuk miből áll a szett:

 • 1 x AKG D12 VR - a lábdob hátulján
 • 1 x Solomon SubKick - a lábdob rezonátor bőrénél
 • 1x Shure BETA 57 - a lábdob ütő bőrén
 • 1 x Telefunken M80 - a pergő felső bőrén
 • 1 x Shure BETA 57 - a pergő sodronyán
 • 2 x Sennheiser E 906 - a felső tamokon
 • 1 / 2 x Sennheiser MD421-II - az alsó tamokon
 • 2 x Neumann TLM 103 - overhead
 • 1 x Sennheiser MKH 416 P48 - a lábcinen

Ez egy alap dobfelállás esetén garantáltan ütős végeredményt ad.

 • Legendás mikrofonok a Nortyx hangstúdióban!
 • Legendás mikrofonok a Nortyx hangstúdióban!
 • Legendás mikrofonok a Nortyx hangstúdióban!
 • Legendás mikrofonok a Nortyx hangstúdióban!
 • Legendás mikrofonok a Nortyx hangstúdióban!
 • Legendás mikrofonok a Nortyx hangstúdióban!
 • Legendás mikrofonok a Nortyx hangstúdióban!
 • Legendás mikrofonok a Nortyx hangstúdióban!
 • Legendás mikrofonok a Nortyx hangstúdióban!
 • Legendás mikrofonok a Nortyx hangstúdióban!
2017/08/11