Együtt a siker felé
Nortyx logo
Még sosem voltam hangstúdióban, mire számítsak?

Még sosem voltam hangstúdióban, mire számítsak?

Mire számítsak egy hangstúdióban? - Nortyx Hangstúdió

Időpontot foglaltál életed első felvételére egy hangstúdióban, de nem tudod mire számíts?
Ez a rövid bejegyzés rálátást biztosít, hogyan zajlik egy átlagos nap a Nortyx Hangstúdióban, ha új arcokkal ismerkedünk meg.
Mivel minden ember, zenekar és felvétel más és más, ezért kérlek, hogy ne vedd szentírásnak az itt leírtakat. Csak egy átfogó képet szeretnénk biztosítani számodra, hogy az esetek túlnyomó részében mi történik. Igyekszünk minden felmerülő igényt kielégíteni és természetesen nyitottak vagyunk más megközelítésre is. 

Ismerkedés

Amikor megérkezel hozzánk a Nortyx Hangstúdióba, először bemutatkozunk és körbevezetünk. Megkínálunk egy kávéval vagy teával, és megkérünk, hogy vázold az elképzeléseidet a közös munkáról (természetesen csak ha ez előzetesen nem történt meg). Ez idő alatt meg tudod szokni a hangstúdió akusztikai környezetét, megbarátkozhatsz a süket szobával is. Hidd el, elsőre nagyon furcsa lesz! Megbeszéljük a célokat, ezután kezdődhet is a felvétel.

Hangstúdió bemutatása - Nortyx Hangstúdió

Mankó felvétel

Fontos, hogy számodra, és számunkra is legyen egy metronómra rögzített mankó sáv. Így találkozik a hangmérnök először a számmal, megismeri a szerkezetét, ez alapján tud tájékozódni a későbbiekben, hogy hol jár a felvételben. Többnyire egyszerre rögzítünk egy gitár és egy ének sávot, az alapján a zenekar minden tagja tud majd a későbbiekben játszani.
Akik pénzt és időt szeretnének spórolni, előre elkészíthetik a mankó sávokat, nem feltétlenül szükséges a hangstúdióban, de fontos, hogy mindenképp metronómra történjen! Az okostelefonra letölthető metronóm alkalmazásokat mi nem javasoljuk, mert tapasztaltunk már tempóbeli eltérést a stúdiós szoftverhez képest.
Ha nem készülsz előre mankóval, akkor is mindenképp gyakorolj metronómra, különben nagyon sok időt elveszthetsz azzal, hogy itt próbálsz hozzá szokni.

Sávok rögzítése

Ha kész a mankó, megkezdődik az “éles” felvétel. Az egyes hangszereket külön-külön rögzítjük, általában az alábbi sorrendben: ütős hangszerek, basszusgitár, gitárok, billentyűs hangszerek, egyéb húros hangszerek, fúvós hangszerek, ének és vokál sávok.
Sokan kérdezik, hogy ha hibáznak, akkor az egészet elölről kell-e kezdeni? A válasz természetesen NEM, elég a hibás résztől újra venni.
Érdemes arra felkészülnöd, hogy életed első stúdiózásakor sokkal izgatottabb leszel, ezáltal sokkal többet fogsz hibázni. Ezzel semmi gond nincs, teljesen természetes, hiszen gyakorlat teszi a mestert, nem igaz? Ne görcsölj ha nem megy elsőre, tizedjére, vagy századjára. Mi sem fogunk keresztben lenyelni, a lényeg, hogy végül sikerüljön úgy a felvétel, amivel te is és mi is elégedettek leszünk.
Ne lepődj meg azon se, hogy monitor hangfalakon sokkal jobban hallatszódnak a hibák, mint amit otthon vagy a próbateremben megszoktál. Ezt próbáld meg előnyként kezelni, mert így lehet a végeredmény kifogástalan.
Ezek a hangfalak úgy vannak kialakítva, hogy “mindent” halljon benne a hangmérnök. Nyugodtan kérd meg, hogy tegye be az egyik kedvenc számod, hallgasd meg és fedezd fel az új dimenziókat, amiket eddig nem hallottál!

Keverés, mastering - Nortyx Hangstúdió

Egy kis őrület

Hogy a dal ne legyen nyers, számos új réteg helyezhető el benne. Díszítések, zörejek, textúrák amik telítik és színesítik a felvételt. Ez egy nagyon izgalmas és kreatív része a közös munkánknak, mi nagyon szeretjük. Ha nyitott vagy és van időnk kipróbálni pár dolgot, akkor eszméletlen dolgok tudnak születni miközben jókat nevethetünk egy-egy eltorzult melódián.

Mi történik ezután?

A nap villámgyorsan eltelt, a nyersanyagok rögzítve. Te pedig már alig várod, hogy meghallgathasd a kész felvételt. És ilyenkor jön, amit nem szoktak szeretni: a várakozás. A türelmedet kell kérjük, amíg elkészül a keverés és masztering.
Mivel arra törekszünk, hogy elégedett legyél, és a dal úgy szóljon ahogy vázoltad nekünk, ezért ez akár több időt is igénybe vehet, mint gondolnád. Fáradt füllel sose kezdünk neki, az egyes verziókat hagyjuk pihenni, érni, ha másnap még nem érezzük tökéletesnek, módosítunk rajta, és csak akkor küldjük el neked, ha mi már elégedettek vagyunk.
Ekkor lehetőséged van módosítást kérni, hiszen nem biztos, hogy elsőre mindent eltalálunk, amit vázoltál nekünk, de általában az a tapasztalat, hogy elég közel sikerül jutnunk ez elvárásokhoz.
És végül kapsz egy kiváló felvételt, amivel egy lépéssel közelebb kerültél az álmodhoz....

Kedvet kaptál? Akkor csapjunk is bele! Foglalj időpontot még ma! 

Helyfoglalás - Nortyx Hangstúdió

  • Még sosem voltam hangstúdióban, mire számítsak?
  • Még sosem voltam hangstúdióban, mire számítsak?
  • Még sosem voltam hangstúdióban, mire számítsak?
2017/08/01
Consent Preferences